En vejledning i 25 trin til oprettelse af en kanal på YouTube,
som er indrettet til et flippet klasseværelse.
Lad os lige kigge på hvordan man nemt kan komme i gang med at bruge video i sin undervisning - og faktisk helt uden at man selv behøver at tænde for et videokamera.
Som du nok ved, så handler Flipped Classroom om, at det traditionelle læreroplæg i starten af timen flyttes fra det kollektive læringsrum i skolen til det individuelle læringsrum derhjemme. Det gøres typisk ved, at eleven ser en video hjemme som forberedelse til timen. Derved forvandles det kollektive læringsrum i skolen til et dynamisk, aktivt læringsmiljø, hvor der er lagt op til at udnytte alle resurser i klassen og hvor elevernes og ikke lærerens aktiviteter kommer i centrum.
Det ved jeg, at rigtig mange lærere kan se det smarte ved. Men mange lærere giver også udtryk for, at de ikke har lyst til at eksponere deres egen undervisning på en video ved at sende den hjem til elever og forældre. Hvad gør man så, når man nu synes, at det der med video er godt.
Det bedste, man kan gøre, er at oprette en kanal på YouTube.
På YouTube kan du oprette din egen kanal, som du henviser dine elever til. Kanalen bliver jeres digitale klasseværelse med fokus på video. Det er nemt at henvise. Adressen kunne f.eks. være www.youtube.dk/KirstensSkole - altså, hvis du hedder Kirsten. På kanalen kan du lave playlister, der passer til dine fag eller de emner, I arbejder med. Playlisterne kan ligge på forsiden af din kanal, så det er nemt for dine elever at finde frem til en playliste. De videoer der ligger i playlisterne, kan være dine egne, men det kan også være videoer, du finder du rundt på YouTube.
Skal dine elever f.eks. lære om forskellige metoder til division, søger du bare efter divisionsmetoder og finder den video, du bedst kan lide. Når den er fundet føjer du den til den playlister, du har kaldt matematik, division, regnemetoder eller noget helt fjerde. Så ligger den klar til dine elever.
Du gør sådan her for at komme i gang:
- Klik ind på www.youtube.com
- Tryk på den blå knap "Log ind" i øverste højre hjørne.
- Du bliver nu bedt om at logge ind, men da du ikke har et login, skal du under log ind-boksen trykke på linket "Opret en konto". Hvis du allerede har en konto, kan du fortsætte til punkt 7.
- Udfyld nu formularen med dine personlige oplysninger.
- Du bliver bedt om at bekræfte din emailadresse, og du vil muligvis også få mulighed for at oprette en google-plus-konto. Bekræft din emailadresse og vend så tilbage til YouTube.
- Hvis du ikke allerede er logget ind, kan du nu gøre det ved at trykke på den blå login-knap i øverste højre hjørne. Du er logget ind, hvis du kan se en blå mand i øverste højre hjørne.
- Tryk nu på burgermenuen (de tre streger) i øverste venstre hjørne.
- Vælg "Min kanal".
- Du kan nu blive bedt om at bekræfte din identitet. Tryk på linket. Hvis du ikke bliver bedt om dette, kan du fortsætte til punkt 11.
- YouTube bekræfter identitet ved at sende dig en SMS med en bekræftelseskode, som du efterfølgende skal skrive. Oplys derfor dit telefonnummer, modtag koden og skriv den.
- Nu kan du trykke "Fortsæt" til at oprette en kanal.
- Nu har du en kanal, og du kan begynde at uploade videoer. Du uploader en video ved at trykke på "Upload" i øverste højre hjørne. I denne vejledning går vi dog videre med at indrette din kanal, så den er god til undervisning.
- Vi begynder med at ændre url-adressen til din kanal. Som udgangspunkt er din url-adresse lang og umulig at huske. Sikkert noget i stil med:
http://www.youtube.com/channel/UCNimhyukHP5tdka3a9zi9Nw
Det skal vi lave om, så dine elever nemt kan huske adressen til din kanal. Klik dig ind på dine avancerede kontoindstillinger ved at trykke her. - Kanalens web-adresse vises og til højre for adressen, kan du trykke "Opret en tilpasset webadresse".
- Nu skal du så vælge din kanals nye url-adresse. Husk at det er den adresse, som dine elever skal kende for nemt at kunne finde ind på din kanal. Gør den derfor simpel. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan ændre din url-adresse igen efterfølgende. Så du har altså kun denne ene mulighed for at ændre din url-adresse. Hvis du ikke har besluttet dig for en god url-adresse, så vend tilbage til dette punkt senere. Hvis du vælger at skifte din url-adresse nu, vil du få besked om din ænding.
- Du kan nu prøve at skrive din nye url-adresse som er: www.youtube.com/DET_DU_NU_HAR_VALGT_AT_KALDE_DEN
- Det næste, du skal gøre, er, at tilrettelægge hvordan besøgende ser din kanal. Hold musen hen over dit kanalnavn og tryk på den lille blyant, der kommer frem til højre på skærmen. Tryk derefter på "Rediger kanalnavigation".
- Tryk "Aktivér" til punktet "Browse" og tryk "Gem".
- Din startside er nu lavet om til en side du kan redigere. Du kan eksempelvis tilføje playlister. Som nævnt i indledningen er playlister inddelinger af videoer. Du kan f.eks. lave en playliste, der hedder Grammatik og tilføje de grammatikvideoer, som dine elever skal arbejde med. Det kan være videoer, som du selv laver, men det kan også være videoer, du ikke selv har lavet - videoer du finder rundt på YouTube. Det skal vi prøve nu. Søg efter en video der passer til dit fag.
- Under videoen, du finder, kan du trykke på "+ Føj til".
- Tryk så på "Opret ny playliste" og giv din playliste et navn. Det kunne f.eks. være navnet på det fag du underviser i eller navnet på det emne, videoen passer til.
- Nu kan du vende tilbage til din egen kanal ved at trykke på burgermenuen i øverste venstre hjørne og vælge "Min kanal" eller ved at skrive din url-adresse. Tilbage på din kanal, skal du have din nye playliste frem på din startside. Nederst på skærmen kan du trykke på "+ Tilføj en sektion".
- Under overskriften "Indhold" trykker du på punktet "Én playliste".
- Du kan nu trykke på rolldown-menuen "Find playliste..." og vælge den playliste, du lige har oprettet. Slut af med at trykke "Færdig".
- Nu ligger playlisten på startsiden af din kanal, og du kan fylde flere videoer i den ved at gentage punkt 20. Frem for at vælge "Opret ny playliste" vælger du nu den playliste, du allerede har oprettet. Gentag punkt 20 til 24 for at tilføje andre playlister til din startside.
Skriv meget gerne en kommentar, hvis du oplever mangler i denne gennemgang.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar