De to amerikanske lærere Jonathan Bergmann og Aron Sams, der har udgivet bogen Flipped Classroom - vend din undervisning på hovedet (læs bogens danske forord her), begyndte med at lave deres kemivideoer sammen. I deres bog skriver de om, at der opstår en god og naturlig dynamik i en video, når to mennesker fører en samtale fremfor, at man blot ser en person, der taler til skærmen. De refererer til, at radioprogrammer også ofte har to studieværter for at give programmet en bedre dynamik. Derudover nævner de, at de har haft gode erfaringer med at påtage sig forskellige roller i en video. Eftersom de begge har undervist i en del år, ved de også, hvilke emner eleverne typisk har svært ved. Derfor spiller en af dem sædvanligvis rollen som elev, mens den anden fungerer i rollen som ekspert.
Aron Sams og Jon Bergmann i fælles video
Den rollefordeling, som Bergmann og Sams benytter sig af, minder om et interview. Ved at bygge en video op på den måde, kan den ene lærer forholde sig undrende til emnet, på samme måde, som man ønsker, at sine elever forholder sig undrende og spørgende til et emne i klassen. Man kan eventuelt sætte sig med en kollega, der er bedre inde i et bestemt fagområde end en selv og være den, der stiller alle de dumme spørgsmål.
Fælles videoproduktion, er bestemt en god måde at samarbejde om forberedelsen. Man får lov at udforske et emne med en kollega, og man vil helt naturligt få god faglig snak om både fag, didaktik og pædagogik.
Jeg lavede i skoleåret 2012/2013 en række videoer med en matematikkollega, hvor jeg tog interviewrollen på mig. Eleverne var ret vilde med de videoer og nævnte, at det var sjovt at høre os tale sammen.
Matematikvideo med min kollega Flemming
Og det er klart, at der kan være mere dynamik i videoer, hvor to personer taler sammen. Men man kan selvfølgelig også risikere, at samtalen bliver upræcis og at videoen mest af alt bliver en sludder for en sladder. Jeg oplevede desuden, at det var svært at holde videoerne korte. Et par af videoerne kom op over ti minutter, hvilket er for langt.
En anden pointe fra Bergmann og Sams bog er, at man i fælles videoproduktion kan hjælpe hinanden med de tekniske vanskeligheder. Hvis den ene kollega har større teknisk overblik end den anden, vil det være en fin rollefordeling, at lade den kyndige teknikker stå for optagelse, redigering og upload for derved at lette den anden for det arbejde.
Det er selvfølgelig godt at have struktureret den samtale, man skal have - altså, have et udgangspunkt for snakken. Det kunne f.eks. være en bestemt side i en arbejdsbog, hvor man bruger de opgaver som eksempel, som elverne allerede kender.
Video til dansk med min kollega Ida
Ingen kommentarer:
Send en kommentar