onsdag den 1. oktober 2014

Skærmoptagelser



Hvis du arbejder ved en computer, har du forskellige muligheder for at lave videoer, hvor du optager din skærm. Man optager sin skærm med en skærmoptager, som er et program, der optager alt, hvad der sker på computerens skærm og alt hvad du siger i din mikrofon. Det giver dig mulighed for f.eks. at lave en optagelse, hvor du klikker dig igennem en PowerPoint-præsentation samtidig med, at du taler ind over optagelsen. Derved kan du meget nemt præsentere et emne for dine elever.

Der findes forskellige skærmoptagere og forskellige præsentationsformer, som jeg her vil gennemgå.

Skærmoptagere

Screencast-OMatic
Det nemmeste for alle er at bruge en online skærmoptager. På screencast-o-matic.com kan du helt gratis benytte en udemærket online skærmoptager. Efter endt optagelse kan du gemme din video på YouTube, hvor du så kan dele den med dine elever. De, der har adgang til Skoletube, kan også benytte Screencast-O-Matic fra skoletube.dk

Længere nede på siden her, kan du se en video, hvor jeg præsenterer Screencast-O-Matic.

Programmet kan godt drille lidt i starten. Det er ikke altid, at det vil starte op, når man vil begynde sin optagelse. Prøv at tilgå programmet igennem Firefox (en browser i stil med InternetExplore, Safari osv.), som du muligvis først skal hente ned på din computer. Det kan også være, at du skal opdatere Java, før det hele virker.

Skoletube har lavet en rigtig fin vejledning til programmets mange muligheder, som kan ses her, hvis du har adgang til Skoletube.

Camtasia
En anden mulighed er at købe en skærmoptager til din computer. På TechSmiths hjemmeside kan du hente programmet Camtasia, som koster godt 700 kr. Programmet kører både på Mac og PC og kan prøves gratis i 30 dage. Camtasia fungerer på samme måde som andre skærmoptagere og giver dig efter optagelsen en masse gode muligheder for at redigere din video.

QuickTime
Hvis du bruger Mac kan du benytte skærmoptageren QuickTime, som ligger på alle Mac-computere. 

Find den ved at søge efter QuickTime.

Tryk “Ny skærmoptagelse”.

Tryk på den lille pil til højre på optageren og vælg “Indbygget mikrofon”.

Tryk på den røde optageknap.

Tryk på skærmen for at optage hele skærmen eller træk musen over skærmen for kun at optage en del af skærmen. Når du er færdig med din optagelse slukker du for optagelsen ved at trykke på stopknappen i øverste venstre side af menulinje. 

Tryk Arkiver for at gemme din færdige video på computeren og læg den efterfølgende på nettet til deling.


Præsentationsformer

Som jeg skriver i indledningen af dette blogindlæg, er det oplagt at bruge et præsentationsprogram som PowerPoint til at vise indhold i videoen. Der findes mange forskellige præsentationsprogrammer, og hvis du ikke har PowerPoint, kan du bruge et online program som Google Presentation (kræver en googlekonto) eller SlideMaker, som kan findes på skoletube.dk. Andre online præsentationsmuligheder kunne være Prezi, som giver mere dymamiske præsentationer. Mac-brugere vil måske vælge KeyNote. Din præsentation optages så med en skærmoptager, imens du taler ind over.

Jeg har lavet følgende videovejledning, der viser hvordan du kan lave en skærmoptagelse med Screencast-O-Matic og præsentationsprogrammet SlideMaker. Videoen tager udgangspunkt i brugen af Skoletube, men det er samme princip med alle præsentationsprogrammet og skærmoptagere.

Videovejledning til Screencast-O-Mativ og SlideMaker

Du kan også bruge skærmoptageren til at optage andet end PowerPoint-præsentationer. Med en tegneplade sluttet til din computer, kan du optage at du tegner og skriver i et tegneprogram. På den måde kan du skrive og tegne til din præsentation. Det er også sådan, man laver speeddrawing, som jeg har beskrevet i dette blogindlæg. 

Se her hvordan jeg slutter en tegneplade til computeren og skriver i et tegneprogram.

Hvis din skole har SmartBoard, kan du arbejde i programmet Notebook og lave en optagelse, hvor du bruger programmets værktøjer. Du kan betjene programmet ved at stå ved SmartBoardet, men kan også benytte tegnepladen.

Se et eksempel på en video, hvor Notebook er brugt som præsentationsprogram. 
Jeg skriver og tegner vha. en tegneplade fra Wacom.

Desuden er skærmoptagelser gode til at lave vejledninger til programmer på en computer eller til at vise rundt på en hjemmeside. Det kan være, at du vil vise hvordan man gemmer dokumenter på skolens drev eller vil vise hvordan man finder rundt på jeres klasseblog.

Se et eksempel hvor jeg viser eleverne, hvordan de låner en lydbog

Endelig kan du have brug for at optage skærmen på din iPad. Der findes ingen skærmoptagere, der kan køre på iPad'en, men du kan ved hjælp af programmet AirServer, som både kører på Mac og PC, sende din iPad-skærm til din computer. På den måde kan du optage iPad'ens skærm med skærmoptageren på din computer. 

En sådan video kunne f.eks. bruges til at vise hvordan en bestemt app fungerer, som jeg har gjort i følgende eksempel. Ved hjælp af AirServer kan du også bruge din iPad som tegneplade, som jeg har beskrevet i dette blogindlæg

Eksempel på video optaget ved hjælp af AirServer

Ingen kommentarer:

Send en kommentar