onsdag den 22. oktober 2014

Tegnepladen


Man kan beskrive en tegneplade som en mus, som du slutter til din computer via en USB-indgang i computeren. Men det er ikke en mus i klassisk forstand. Du bruger en pen, som du flytter rundt på tegnepladen for på den måde at navigere rundt på skærmen. Når du flytter pennen en halv centimer over tegnepladen, flytter du cursoren på skærmen. Når du rører tegnepladen med pennen, svarer det til at venstreklikke med en klassisk mus. På den måde kan du skrive og tegne langt med intuitivt, end hvis du brugte en rigtig mus. 

Se hvordan jeg slutter en tegneplade til min computer i denne video

Wacom er firmaet, der producerer de bedste tegneplader. De laver en række forskellige modeller, som passer til de fleste behov. Deres professionelle modeller hedder Cintiq og Intuos Pro. Begge modeller bruges af professionnelle grafikere, illustratorer og tegnefilmsskabere. I dette indlæg vil jeg dog koncentrere mig om deres billigste model, som nok er der, mange vil begynde.

Intuos Pen er Wacoms billigeste model og koster ca. 700 kr. Modellen er en ny udgave af den populære Wacom Bamboo, som er vist i videoen her over. Intuos Pen og Wacom Bamboo har lige store tegneflader. Størrelsen på tegnefladen, altså den plads man har på tegnepladen, spiller ind i forhold til præcision. Jo større tegneflade - jo nemmere er det at skrive og tegne.

Første gang du bruger en tegneplade, skal du lige vænne dig til at skrive med den. Det kan godt tage en uges tid at blive helt fortrolig med den teknik, der kræves for at skrive pænt. Tegnepladen vil du typisk have til at ligge lige foran dig. Bag tegnepladen står din computer, og du kommer til at kigge hen over din tegneplade på din computerskærm, når du skriver. Dét kan godt virke en smule forvirrende i forhold til at arbejde med almindelig blyant og papir, hvor du jo både kigger ned på din blyant og på det du skriver samtidig. Så det kan altså i begyndelse godt være svært at kigge frem samtidig med, at din hånd arbejder i det skjulte foran dig. Men det hjælper, hvis du sætter dig lige for tegnepladen.

Når du har anskaffet dig en tegneplade, skal computeren kunne tale sammen med den. Derfor skal du installere en såkaldt driver fra Wacoms hjemmeside. Bemærk, at du skal vælge en driver, der passer til den rigtige tegneplade. Du skal også vælge efter om du bruger PC eller Mac. Du kan downloade drivers her…

Med tegnepladen sluttet til din computer, har du nu mulighed for at bruge en skærmoptager (beskrevet i dette indlæg) til at optage det du skriver og på den måde lave forskellige videoer til din undervisning. Du kan f.eks. skrive i et tegneprogram eller et andet program, hvor du kan benytte et tegneredskab.

Her følger tre forskellige videoer, som er lavet i tre forskellige programmer, og hvor tegnepladen er brugt. 

Dette er en video til matematik i 4. klasse, hvor jeg skriver i tegneprogrammet SketchBookPro til Mac. Til PC kunne man f.eks. bruge programmet SmoothDraw

I denne video viser Peter Holmboe, hvordan man kan give videofeedback til elevafleveringer vha. en tegneplade og programmet Adobe Reader

I denne video til danskundervisningen i 5. klasse, bruger jeg programmet NoteBook.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar