tirsdag den 12. august 2014

Eleverne skal lære at se video

Det er en god idé at bruge lidt tid på at introducere sine elever for det at se en video. Eleverne skal lære, hvordan de ser en undervisningsvideo. Det er klart at eleverne er vant til at se videoer på nettet, så de ved jo godt hvordan man tænder osv., men med en undervisningvideo er der nogle særlige forhold, man bør snakke med eleverne om, så de får lettere ved at forberede sig. 



Tal f.eks. om, at man ikke bare sådan lige ser en video. Man skal indstille sig på, at det nu handler om undervisning. Det kan f.eks. være, at man bør sætte sig et roligt sted og lukke af for forstyrrende elementer. En populær måde at introducere begrebet Flipped Classroom er ellers ofte ved at sige, at elverne kan se en video/få undervisning hvor og hvornår de vil. Men det er ikke sikkert, at det er hensigtsmæssigt, at forberede sig i bussen på vej til fodbold eller mens man spiser sin morgenmad. Man bør sætte sig ned med det formål at fordybe sig.

Tal også om hvordan play- og pauseknap kan bruges til at hjælpe med forståelsen. Eleven kan sætte videoen på pause, hvis der bliver behov for at skrive et spørgsmål ned. Derudover kan en video jo spoles tilbage, hvis der er dele man ikke har forstået. 

Og så skal eleverne introduceres til at tage små noter løbende og skrive spørgsmål ned. Det kunne være på et papir, men man kan også lave online spørgeskemaer med GoogleForms, som jeg beskriver i dette indlæg. I begge tilfælde vil man som lærer give eleverne nogle fokusspørgsmål med det formål at hjælpe eleven med at fokusere på bestemte pointer i det emne, der bliver gennemgået.

Man kan også med mellemrum se en video med sine elever i klassen og tale om hvad det er, der er vigtigt i netop den video. Man kan vise hvordan man f.eks. forsøger at synliggøre vigtige pointer i forhold til videoens emne og forklare eleverne hvilke virkemidler man bruger i sin videoer.

Det kan også være en idé at opfordre til, at eleverne ser videoen sammen med andre - deres forældre eller en god klassekammerat - for at have en anden af diskutere indholdet med efterfølgende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar